Ervaring van lotgenoten

Daphne (26, Wajong). Zij heeft last van depressieve gevoelens. Haar therapeut raadt haar aan om een lotgenotencontactgroep te bezoeken. Daphne doet verslag.
Lees hier haar verhaal:

“De lotgenotenbijeenkomsten heb ik als zeer zinvol ervaren. Ieder van ons kon steeds haar verhaal kwijt en er was aandacht voor elkaar. Er werd gehuild, maar toch ook wel gelachen. Het vinden van herkenning en het gevoel van saamhorigheid is belangrijk. Juist na een zelfdoding kun je het gevoel hebben er alleen voor te staan; het is toch heel moeilijk bespreekbaar en anderen voelen toch net niet goed aan waar jij mee worstelt. De waaromvraag was een steeds terugkomende vraag. Allemaal worstelen we met deze vraag. Waarom nu, waarom zo? Voor mezelf denk ik soms een stukje van het antwoord te weten, maar het blijft een puzzel met ontbrekende stukjes.”
GG

“Mij heeft het veel opgeleverd, door er zo openlijk over te mogen praten buiten de eigen familie en vriendenkring. Om de ervaringen te horen van lotgenoten, waarvan hun dierbare soms al wat langer geleden overleden was. Nabestaanden die het zelf niet hebben meegemaakt kunnen een heel eind met je meegaan, maar tot op een bepaalde hoogte. In de ontmoetingsgroep heb je veel herkenning, dit geeft verbondenheid. Je weet dat je niet de enige bent die dit allemaal door moet maken. Ook al gaat iedereen zijn eigen weg, je voelt je gesteund door je lotgenoten. Iedereen hartelijk dank hiervoor!”
RHB