Samenvatting ‘Kan ik iets voor je doen?’
Een verhaal over verdriet, rouw en troost.


“Kan ik iets voor je doen?” is ontstaan vanuit de aller diepste rouw na het verlies van Wilma’s zoon Robbin. Ze zocht passende rouwbegeleiding en besloot uiteindelijk de cursus “Een boek maken” te gaan volgen bij twee kunstenaars in Zutphen. Een cursus die niet gericht is op rouwverwerking, maar haar wel de mogelijkheid bood om er op haar eigen creatieve manier mee om te gaan. Het resultaat, haar prentenboek ‘Kan ik iets voor je doen?’ gaat over dit grote verdriet. Een prachtig verhaal over het vogeltje ‘Veertje’, die haar vriendje, ‘het rode vogeltje’, mist en op zoek is naar troost. Veertje ontmoet verschillende troostvogeltjes, die ieder op hun eigen wijze troost bieden. Hierdoor krijgt ze langzaam weer wat kleur terug in haar veren. Maar elke keer opnieuw voelt ze het verdriet over het gemis van het rode vogeltje. Een erg ontroerend en ook hartverwarmend verhaal.


Proces
Wilma had geen energie om te tekenen en vond inspiratie in de werken van een andere kunstenaar die werkte met koffie filters. Koffie noemen we ook wel een ‘bakkie troost’ en dit stimuleerde haar om creatief te zijn. Met behulp van gebruikte koffiefilters en gedroogde koffieprut maakte ze afbeeldingen. De kleur van het boek is daardoor voornamelijk in bruine tinten, op enkele accenten én de kleur rood na.

Dit verhaal is zó persoonlijk dat Wilma alles zélf wilde doen en daarom ervoor gekozen heeft om het boek in eigen beheer uit te geven. Zo heeft Wilma niet alleen zelf de afbeeldingen gemaakt en het verhaal geschreven, ook heeft ze de afbeeldingen gefotografeerd, heeft ze het papier uitgekozen en de kleur rood in het boek. Ze heeft zelf met de drukkerij gesproken en zorgt zelf voor de distributie.


Robbin
Wilma heeft veel met vogels en dan vooral met het roodborstje dat in het Engels Redbreast of Robin wordt genoemd. Dat vogels de hoofdrol spelen in het boek en dat het rode vogeltje wordt gemist is uiteraard geen toeval, maar symboliek.

Het maken van het boek troostte Wilma en het troost nu ook anderen. Tevens opent het troostboek het gesprek over de dood, waar veel mensen zo’n moeite mee hebben. Door haar boek krijgt Robbin een podium en blijft hij zichtbaar. Voor haarzelf, en ook voor anderen. En ook dít is een vorm van troost.


Mirjam Barth van #365dagenproject